Moderní technologie postupně pronikají i do českých nemocnic

11. 11. 2020

Zkušenosti ze zahraničí mluví jasně – nainstalované aplikace v iPadech nebo iPhonech umožňují nemocnicím pracovat efektivněji. Proto jsme ve spolupráci se společností iStyle - autorizovaným prodejcem Apple - započali v této oblasti iniciativní kroky. Těmi prvotními je dodání iPadů i s příslušnými zdravotnickými aplikacemi do vybraných českých nemocnic. Chceme se tímto přiblížit možnostem a kvalitě zahraničnímu zdravotnictví. Z rukou českých doktorů a sestřiček tedy v blízké době zmizí papírové záznamy a objeví se efektivnější iPady jako přirozený nástroj mezi lidmi v tomto sektoru.

„Příkladem je třeba situace, kdy si doktor při vizitě naskenuje čárový kód na náramku pacienta a okamžitě na tabletu vidí všechny potřebné informace. Nedělá tak práci, kterou nemusí. Sestry mají zase po ruce nástroj pro bezpečnější a neomylnější podávání správných léků pacientům,“ vysvětluje Petr Kubíček, CEO společnosti B2A.

Pozitivní zkušenosti ze zdravotnictví

iPady samozřejmě mohou využívat i samotní pacienti. Díky speciálním aplikacím lze sledovat svůj zdravotní stav. Pacient je tak přímo zapojen do své vlastní léčby a rehabilitace se svým ošetřujícím lékařem. Může tak být průběžně informován během celého pobytu v nemocnici. Navíc během nečekaných událostí, jako je třeba současná koronavirová epidemie, může být díky iPadu v pravidelném a bezpečném spojení se svou rodinou. Důkazem je aktuální osobní zkušenost několika pacientů s koronavirem, kterým společnost iStyle pro tyto účely iPady dodala.

“Jak iStyle, tak Apple vnímá zdravotnictví jako jeden z nejdůležitějších oborů, kde můžeme působit. Díky zkušenostem, které jsme načerpali v jiných oborech, můžeme přirozenou formou pomáhat lékařům, sestrám i pacientům. Zdá se to být správný sektor pro uplatnění přidané hodnoty našich zařízení ve spojení s aplikací pro zdravotní personál. Podle zahraničních zkušeností, které jsou z USA a Velké Británie jednoznačně doložitelné, vnímáme pozitivní dopad na zdravotnictví. To se týká úspory času i zkvalitnění péče o pacienty,” doplňuje k tématu Matyáš Rezek, Sales Manager iStyle.

České nemocnice trpí všeobecně nedostatkem digitalizace

Že české nemocnice nevyužívají dostatečně moderní aplikace či software určený přímo pro zdravotnictví, je známá věc. Spousta nemocnic se přitom sama k tomuto staví zdrženlivě. Mají strach ze ztráty přímého vztahu mezi doktorem a pacientem. Přitom opak je pravdou. Tablety v tomto ohledu drží stejnou funkci jako obyčejný papírový zápisník. Odvod práce je však přitom rychlejší a především efektivnější. Zda se postoj a všeobecný status quo smýšlení některých nemocnic změní na základě podmínek a situace během pandemie, je otázkou.

„Je to i otázka určité počítačové gramotnosti. Možná se lidé v nemocnicích bojí, že aplikacím nebudou rozumět, budou pro ně složité. Přitom zkušenosti, které máme my nebo Apple, mluví o opaku. Není nic jednoduššího a uživatelský přívětivějšího než držet v ruce dotykový tablet a přehledně hledat, zadávat či diktovat potřebné údaje,“ dodává Petr Kubíček.

Celý článek o našem zapojení v sektoru zdravotnictví k přečtení na nejbusiness.cz!

doktor s tabletem - technologie ve zdravotnictví
technologie ve zdravotnictví
< Zpět na VÝPIS AKTUALIT

Hledáme lidi s talentem a zapálením pro věc.

Zobrazit PRACOVNÍ nabÍdky
Základní informace
B2A Software Development, s.r.o.
Lešetín II 651
760 01 Zlín

IČ: 03322220
Office
tř. Tomáše Bati 269
760 01 Zlín
Zobrazit na mapách
(c) 2022 B2A Software Development s.r.o.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram