Proč jsou firmy v digitální pasti? Aneb kde Průmysl 4.0 nefunguje...

25. 5. 2020

Komunikace musí být co nejjednodušší, potřebná data dostupná odkudkoli – zní často požadavek od českých firem. Jejich zástupci si ale neuvědomují, co je potřeba udělat, aby vše do sebe zapadalo. Pojem digitalizace - to nestačí do podniku jen nakoupit robota nebo tablety. Naopak je nutné se podívat na celý výrobní proces a zároveň motivovat zaměstnance, aby se moderní technologie nebáli používat.

„My jsme historicky jako první přinesli tablety do výroby v Česku a ze zkušenosti s našimi zákazníky víme, jak důležitá je uživatelská jednoduchost, přirozenost. Pokud je jakákoli aplikace naprogramována co nejpřirozeněji, naučí se ji používat každý. Od svářeče po leteckého inženýra, říká Petr Kubíček, CEO společnosti B2A.

S tím souhlasí i zástupci výrobních společností, které digitalizaci aktuálně řeší. Mnozí z nich potvrzují, že české podniky jsou v této oblasti ještě dosti rezervované. „Hodně se o tom mluví, ale propojení digitalizace procesu a výroby není v mnoha firmách ani vzdáleně viditelné. K rychlejšímu nástupu digitalizace výrobního procesu a s tím spojených činností, může paradoxně přispět nynější situace, kdy jsou firmy omezeny a je nutno řešit práci vzdáleně,“ vysvětluje Tomáš Sekyra ze společnosti Flexcon zabývající se výrobou a dodávkami kabelových svazků.

„Život se v posledních měsících výrazně proměnil, lidé se sice naučili používat videokonference, ale už nepoužívají nástroje, které jim usnadní práci i život. Přitom by vše mohla vyřešit jedna dobře zvolená aplikace,“ dodává Petr Kubíček.

Pokud chce některá česká společnost naskočit na Průmysl 4.0, není už potřeba využívat služeb nadnárodních hráčů. Mnohá lepší a intuitivnější řešení naleznou i u tuzemských dodavatelů softwaru.

Pokračování článku o aktuální situaci digitalizace na trhu českých firem můžete shlédnout opět na webu Orobotice.cz.

digitalizace a intuitivní aplikace B2A pomáhají ve výrobních procesech
B2A a digitalizace výroby
< Zpět na VÝPIS AKTUALIT

Hledáme lidi s talentem a zapálením pro věc.

Zobrazit PRACOVNÍ nabÍdky
Základní informace
B2A Software Development, s.r.o.
Lešetín II 651
760 01 Zlín

IČ: 03322220
Office
tř. Tomáše Bati 269
760 01 Zlín
Zobrazit na mapách
(c) 2022 B2A Software Development s.r.o.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram